Gevuld kerstboombrood
45 min bereidingstijd + 1 uur en 15 min rijzen
30 min in de oven
Wat heb ik nodig:
personen
Bereiding:
- Bak dit rijkgevulde brood met paddenstoelen alvast een dag eerder en verwarm het voor serveren nog even in de oven. Van het ontbijt en brunch tot borrel en kerstdiner: dit is de hele dag lekker!
- Strooi 15 gram zout in een grote beslagkom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje en strooi hierin de gist. Voeg langs de rand van de kom 400 ml lauwwarm water toe, samen met de eieren en de boter.
- Kneed in de keukenmachine of met de mixer tot een samenhangend deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten en rijzen op kamertemperatuur.
- Snijd de champignons, de shiitake en de tomaatjes in kleine stukjes. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de paddenstoelen in 8 minuten bruin en zacht. Rasp of pers de knoflook erboven. Voeg de rucola, de tomaatjes en de rösti toe en bak nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Druk het deeg plat en verdeel in 2 gelijke stukken. Vorm van elk stuk een bal en rol elk uit tot een lap van 40 x 25 cm.
- Leg een deeglap op de bakplaat. Verdeel de paddenstoelvulling in kerstboomvorm over het deeg. Dek af met de tweede deeglap. Druk de zijkanten goed aan en snijd het deeg bij in kerstboomvorm. Bewaar het afgesneden deeg (zie tip).
- Snijd het deeg vanaf de zijkanten tot gelijke repen in. Draai elke reep tweemaal tot driemaal om. Laat het gevulde deeg onafgedekt nogmaals 15 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor tot 200 ºC.
- Bestrijk het deeg dun met olijfolie. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
- Tip: Vorm van het afgesneden deeg een flinke deegbal. Verdeel in porties en rol hiervan kleine bolletjes. Bak de broodjes in de oven (200ºC) in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Lekker bij het ontbijt of als dinerbolletjes.
- Tip: Zet schaaltjes met opgeklopte boter, pesto en truffelmayonaise erbij op tafel.
Benodigd product
Voedingswaarden per persoon
- 760 kcal
- 25 g vet waarvan 11 g verzadigd
- 109 g koolhydraten
- 21 g eiwit
- 7 g vezels
- 2,7 g zout
Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen